Menu

Retro Hra Měsíce – The Last Eichhof

Dnes pro vás mám ujetou hru, kterou možná znáte pod označením Beer. Sám jsem se tuto hru našel právě pod tímto jménem na jednom instalačním CD z roku 1997 (šlo o ovladače pro zvukové a grafické karty s nějakým doprovodným softwarem pro DOS a Windows 95). Ale teď už kde se vzala hra samotná. The Last Eichhof vydala v roce 1993 partička švýcarských programátorů z malého, nyní již neexistujícího studia Alpha Helix, a to pod freeware licencí. Jejich hra má jasně napsáno, že ji máme kopírovat jak vzteklí, tak proč bychom autory neposlechli, že? Samozřejmě to znamená, že vám tuto hru můžeme poskytnout ke stažení a nemusíme se bát právních pitbulů, kteří si brousí zuby na každého, kdo nelegálně poskytne 20 let starou hru na svém webu. A věřte mi, že o této zbytečné smečce právníků nežertuji. Některé hry se totiž stále ještě prodávají, a to ve stejném stavu, jako když byly nové, z čehož vyplývá nulová podpora novějších operačních systémů. A někteří je prodávají dokonce za původní cenu! No ale teď zase zpátky ke hře.

beer01

V The Last Eichhof ovládáte pivní láhev z místního malého pivovaru, která musí bojovat proti velkým pivním korporacím. No a kde jinde, než ve vesmíru. Celé toto dobrodružství je protkáno spoustou nepřátel, kteří jsou inspirování alkoholem a následnou opicí, takže vás čeká boj nejen třeba s lahví Jacka Danielse, ale i s aspirinem či budíkem. Ve hře je i pár nepřátel, kteří patří do světa tehdejších IT specialistů (a hráčů), například Pac-Man, logo Windows nebo logo firmy Apple. Celá hra je alkoholem tak prošpikovaná, že i počítadlo vašeho skóre je měřeno v litrech a to dokonce na dvě desetinná místa. A pokud se vám navíc podaří mít nejvyšší skóre, můžete kromě svého ctěného jména napsat i své motto.

beer02

Kde by samozřejmě bylo vesmírné dobrodružství bez možnosti vylepšování svého mezihvězdného piva. Po každém odehraném kole se dostanete do dvou menu. První je menu prodeje, kde můžete prodat vylepšení (tedy ostatní láhve s alkoholem), která jste si nakoupili, a třeba vám nevyhovují. Potom už je tu samotný obchod, zde samozřejmě pojatý jako hospoda, kde můžete ke své lahvi piva přikoupit společníky, dokoupit si život, či zrychlit pohyb vaší hlavní pivní láhve. Společníci z řad alkoholu nejsou nic jiného, než vylepšení zbraní, lépe řečeno dokoupení zbraní. Každá střílí jinak a některé mají i jiný druh munice, takže je s čím experimentovat. Zajímavé také je, že tyto pomocné láhve si můžete umístit dle libosti kolem hlavní láhve, takže můžete experimentovat i s různými formacemi. A samozřejmě vás nepřátelské projektily nezabijí, pokud se nedotknout přímo hlavní láhve, takže se nemusíte bát, že je vaše rozložení stupidní a budete umírat každou druhou vteřinu. A abych nezapomněl, výběr v menu se potvrzuje mezerníkem, ne enterem.

beer03

Na této hře zamrzí fakt, že má jen 5 levelů. Obtížnost je sice celkem vysoká, ale každý druhý současný hráč bullet-hell her se bude nejspíš brzy nudit. I když je první kolo strašně snadné, je to jen pro rozehřátí a musíte ho brát jako tutoriál, který je příjemně krátký. Zbývající 4 levely jsou dlouhé a plné bossů, takže přijde vhod systém checkpointů, které vás vrátí jen kousek zpět ve hře. V prvním kole tato funkce samozřejmě chybí, protože jde o level, kde vaše vesmírná pivní láhev neletí vpřed. Nikdo tak nemůže říci, že by hra byla neférová, co se týče obtížnosti.

beer04

The Last Eichhof je parádní záležitost na vyblbnutí, o tom se jistě hádat nemusíme. Stále je to slušná výzva i po těch 20 letech, takže pokud vás takovýto styl her vyloženě nenudí k smrti, jistě ji zkuste. Sice jsou zvuky ve hře v jazycích, kterým nerozumím a hádám, že většina z vás také ne, ale přesto se mi některé „zvukové efekty“ zaryli do paměti jako mozkožroutští červíci. Grafika také není úplně špatná, a navíc retro teď frčí, takže ani po grafické stránce hry není, co bych vytknul. Pokud se tady nebojíte přijmout výzvu, která je epičtější, než celá sága Hvězdných Válek, ožralejší, než traktorista Čurda, a ujetější, než Charlie Sheen na drogách, pak neváhejte a klikněte na tento odkaz ke stažení. Zlatá pivní veverka, maskot malého vesmírného pivovaru, spoléhá právě na tebe.

beer05

Pokud vás náhodou zajímá, jak je to se zlatou veverkou a pivovarem Eichhof, tak musím říct, že oba existují v reálném světě. Zlatá veverka je logem tohoto pivovaru a i když je dneska o něco užší, vypadá stále stejně. O tento malý pivovar projevil před pár lety zájem Heineken. Ano, to, co se odehrává v této hře, se ironií osudu o 13 let později skutečně začalo dít. Bohužel, i když ve hře můžete vyhrát, ve skutečnosti pivovar Eichhof skončil v náručí Heinekenu. I když je to trochu smutné, možná vás potěší fakt, že 2 ze 3 pivních láhví, které si můžete ve hře koupit, existují i v reálu, ovšem u nás se neprodávají (nebo jsem alespoň nikde nenašel český obchod, který by pivo od Eichhofu měl). Přesněji jde o pivka Das Pony a Das Barbara, jejichž barva etiket stále odpovídá té herní. Eichhof tak stále žije a pokud se chcete podívat na jejich stránky, které jsou ale jen v němčině, najdete je zde.

Zdroj obrázků: shmups.system11.org 

Retro-Hodnocení: 8.0

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama