Menu

Retro Hra Měsíce – Ignition

Ignition jsem si koupil jako mladý dvanáctiletý hoch po dlouhém hraní demoverze pořád dokola. Dal jsem za něj tenkrát 599 Kč, což byly všechny moje peníze, kterými jsem byl obdarován na svoje narozeniny. Ten pocit, když jsem držel tu nádhernou žlutou krabici, ten za to stál. Ignition jsem hrál se spoustou svých kamarádů a díky této hře se zrodila má láska k závodním hrám. No, trochu tomu napomohl i Need For Speed 2, jedna z nejlepších NFS her všech dob, ale to je příběh na jindy. Krabice mi sice zůstala, ale během let se CD s hrou někam zatoulalo. Je to škoda, ale alespoň ta žlutá krabice je stále ozdobou mého pokoje. Tolik k mým vzpomínkám na krásné dospívání, teď ke hře samotné.

Ign_3dfx-1

Jak už to bývalo v dobách Windows 95 temna zvykem, některé hry vycházely v různých zemích pod různým názvem. Ignition samozřejmě není výjimkou. V Německu se hra prodávala pod jménem Bleifuss Fun, což nezní zrovna dvakrát super, ale neumím německy, takže třeba to u nich zní dobře. Problém je jen v tom, že pod názvem Bleifuss vycházely v Německu hry Screamer, což je jiná liga, ale proto tam je asi to slovíčko Fun. Ve Francii se pak ujalo jméno Fun Tracks, což překvapivě nezní vůbec francouzsky. Jde o závodní hru, na kterou se díváte z ptačí perspektivy, podobně, jako je tomu u Micro Machines nebo Death Rally. Šlo o čisté arkádové poježdění se samodobíjejícím se nitrem a spoustou překážek na trati. Ke každé trati jsou překážky šité na míru, takže jde o opravdu neskutečnou zábavu, tedy jak pro koho. Přece jen nejde o nijak těžký titul, takže je spíše pro relaxování, než adrenalinovou injekci do mozku při hraní.

Ign_3dfx-2

Celkem je ve hře 7 tratí, 11 unikátních vozidel a 4 obtížnosti. Není to mnoho, ale v dobách internetového temna to dostačovalo. Tratě vás zavedou kolem světa, konkrétně do Kanady, USA, Mexika, Brazílie, Rakouska, Islandu a Japonska. Co se týče vozů, ty se liší mezi sebou díky čtyřem charakteristikám, kterými jsou akcelerace, turbo, rychlost a přilnavost k vozovce. Mezi nejhorší vůz patří Evac, což je zelený jeep, no a nejlepší vůz ve hře se jmenuje stejně, jako hra samotná. Samozřejmě se k lepším vozům a k některým tratím musíte dobojovat, protože jinak by hraní ztratilo veškerý smysl. No a jak už jsem zmínil dříve, na tratích je spousta různých překážek, které k dané oblasti celkem pasují, takže za to autorům patří jistě palec nahoru i po tolika letech.

Ign_3dfx-3

Co se týče typů závodění, tak jde o klasickou sebranku. Šampionát nemá smysl představovat, díky němu se vám odemykají dříve zamčená auta a tratě ve hře. Závod a Time Trial jsou asi také každému jasné, zbývající Pursue Mode je jen jinak pojmenovaný knock-out, tedy že poslední závodník vždycky na konci kola vypadne a vaším cílem je samozřejmě dojet první. Všechny tyto módy si můžete užít nejen sami, ale i ve splitscreenu nebo po síti s kamarádem, ale poslední zmiňované je pouze ve verzi pro Windows. A když už jsme v předešlém odstavci nakousli obtížnosti, jde o klasické nováček, pokročilý a expert, které doplňuje expertní obtížnost, ale na tratích, které jsou zrcadlově otočené.

Ign_3dfx-4

Asi je vám divné, že jsem zmínil Windows verzi hry. Ve skutečnosti totiž existují tři různé podverze, které máte všechny k dispozici na svém instalačním CD. Windows verze má jako jediná podporu LAN, jinak je víceméně totožná s verzí pro MS-DOS. Poslední je 3dfx verze, která má nevýhodu v tom, že její rozlišení se nedá změnit na nic jiného, než preferovaných 640×480. Samozřejmě v dnešní době na to stejně potřebujete softwarový emulátor, kde si rozlišení můžete nastavit externě, takže o nic nejde. Všechny verze mají podporu ovladačů, joysticků i volantů, ale vzhledem ke stáří jde stejně nejspíše o modely, na které si nikdo již nepamatuje.

Ign_3dfx-5

Než přejdu k samotné hře, kterou pro vás máme v rámci abandonware (s jehož legálností to není úplná sranda) samozřejmě opět k dispozici, doklepnu ještě pár zajímavostí. Soundtrack má na svědomí Christian Björklund, který kutí elektronickou hudbu dál, a celkem ujde. Není to nic světoborného, ale také nic strašného. Díky pirátství se tato hra stala neuvěřitelným hitem, který hrála neuvěřitelná spousta lidí. Takže pokud jste mezi ně patřili, stejně jako já, určitě vám během čtení ukápla nostalgická slza. Ve hře je pár překvapujících cheatů, které nic neodemykají, ale hru svým způsobem upravují. Jedním z nich je SKUNK, což je cheat, který všechna auta ve hře odstraní a zůstanou jenom kola. Nejznámější cheat je ale SVINPOLE, který umístí kameru za váš vůz. Máte-li tedy problém s pohledem z vrchu, tento cheat to napraví. Problém je, že v DOS verzi žádný z cheatů nefunguje, a v 3dfx verzi nefunguje SVINPOLE, ovšem zbytek cheatů by měl jít.

Ign_3dfx-6

Teď už k samotnému stahování. Původně jsem chtěl nacpat Ignition do DOSBoxu a hotovo, jenže jsem narazil na bug, který se mi nepodařilo odstranit. Jde o to, že během hraní se náhodně stane, že všechna auta zmizí a zasekne se animace s explozí. Kdykoliv se tedy váš vůz restartuje, okamžitě exploduje, posune se o kousek dál a opět exploduje. To vše, aniž by se auto vůbec dotklo silnice. Nevím ale proč, jelikož někdy se dá v klidu hrát hodinu a nic se nestane, někdy se to naopak stane hned po 5 minutách. A vsadím se, že nikdo z vás už nemá na svém počítači Windows 95 či 98, takže verze pro Windows fungovat také nebude. Naštěstí je tu 3dfx, která funguje i pod Windows Vista a 7 (jak je na tom Windows 8 netuším).

Ign_3dfx-7

Ignition naleznete pod tímto odkazem. Abyste mohly 3dfx verzi hrát, musíte si stáhnout také Glide wrapper. Mám odzkoušený nGlide, který má na svědomí Zeus Software, a který můžete stáhnout za našeho webu zde. Stačí nainstalovat nGlide, poté nainstalovat Ignition samotný a případně nastavit mód kompatibility na některý ze starších Windowsů, pokud by byl nějaký problém. Asi vám nemusím říkat, že k tomu musíte kliknout pravým tlačítkem na ikonu, kliknout na vlastnosti a najít záložku Kompatibilita. Hra by pak měla běžet bez problémů na slušných 60-70 FPS. Pokud chcete během hraní slyšet nějakou hudbu, můžete vložit do mechaniky libovolné audio CD a písně by měly normálně hrát během závodů. Pokud dáte hře Ignition šanci, užijte si hraní a příští měsíc očekávejte nějakou další Retro Hru Měsíce.

Retro-Hodnocení: 7.5

Jeden komentář

  1. maywy napsal:

    Upně sem si mile zavspomínal.Díky
    Dále jsem si vzpomněl na 3dfx hru myslim ze se menovala Machines.
    Byla to strategie s robotama.izotropní pohled s moznosti přibližování až vtělení se do jakehokoliv sveho robota a ovládat ho.Nikde nemohu tuto hru nalezt,mam ji na cd ale to uz se za tu dobu nepřečitelné.

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama