Menu

Might & Magic X: Legacy oprašuje staré vývojářské mechaniky

Když vyšel úplně první díl legendární série Might & Magic, dost možná jsem v té době cucal z matčina prsu a neměl vůbec potuchy o herním světě. Tehdejší dungeon pařba pod taktovkou Jona van Canenghama se zasadila o vytvoření zcela nového fanklub hnutí s dlouhodobou perspektivou. Není divu, že tento epochální nástup do roku 2002 rozvířil vody devětkrát nebo osmkrát? Pokud si vzpomeneme na devátý díl, no raději vzpomínat nebudeme. Dodnes je černou skvrnou na jinak krásném fantasy pergamenu. Zároveň šlo o poslední hřeb do pomyslné rakve Might světa. Přes deset let jsme si museli počkat na nové doslova překopané zpracování nejnovějšího dílu Might & Magic X: Legacy (dědictví).

MMXL_Beauty and the Beast_115947

Ve šlépějích věrohodných starých mechanik

Vývojáři z Limbic Entertainment tímto dílem skládají post všem předcházejícím dílům od původních tvořitelů a současně si propůjčují zaběhnuté trendy pod zastřešením značky Ubisoft. Díky ní se hráči dočkali přepracovaného herního světa a Legacy se velmi přirozenou cestou navrací k hodnotným kořenům své série do minulého století.

Ještě před dvaceti lety byl pohyb družin po jednotlivých čtvercích přímo nutností. Nedostatečný hardware neposkytoval vývojářům předpoklady pro tvorbu kvalitnějších her. Dnes se na tento způsob specifické hratelnosti hledí spíše jako na samostatné odvětví, které bez pochyby dokáže zaujmout i moderního hráče. Legacy jde ve stopách vrásčitého herního konceptu s vizuálními prvky novodobého Heroes Might & Magic.

MMXL_Lighthouse_115979

Nedostatečná svoboda a další mouchy

Hra se sice snaží dodržet několik zásad věrohodného RPG žánru, na začátku si vytvoříte čtyřčlennou skupinu. Pro každou rasu je zde na výběr pouze ze dvou typů postav – muž a žena. Možná trochu odbyté, ale nakonec to hře nijak neublíží.  Na druhou stranu se dočkáte pestrého výběru kouzel a doprovodných schopností napomáhající ke skolení nepřítele. Jejich nevyváženost a nelogičnost neumožňuje vytvořit smysluplnou strategii a vše se odehrává na principu pokus-omyl.

Pochvala směřuje na adresu vložení originálních hádanek, tajných zdí nebo plošin. Kámen úrazu přichází s českou lokalizací a krkolomným překladem, což vám řešení hádanek moc neusnadní.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama