Menu

Dead Pixels

Takže o čem hra Dead Pixels vůbec je. Hrajete za jednoho z posledních živých lidí, kteří přežili útoky oživlých nemrtvých. Ano, jde o zombie “vyvražďovačku“, kterých je stále hodně. Jakoby neexistovalo jiné téma než nemrtví lidé, co užírají mozky nebohým přeživším. Celá hra je pouze o tom, že běžíte z bodu A do bodu B přes několik desítek ulic, jejichž počet se odvozuje podle obtížnosti hry, sem tam prohledáte nějaký ten dům či garáž, občas narazíte na dealera zbraní, munice a všeho, co se vám může hodit a samozřejmě střílíte groteskní množství zombies. A to je náplní celé hry, prostě jen běžíte, střílíte, dokupujete munici a to se opakuje do chvíle, kdy se dostanete na konec.

Průzkum

Aby hra nebyla jen o nekonečném střílení, má v sobě skrytý RPG systém. Je trošku podobný v několika věcech s tím, který se nachází třeba v mém oblíbeném Falloutu: New Vegas. Takže vás třeba může zpomalit fakt, že u sebe nesete příliš mnoho věcí. A to samozřejmě není vše. Svého hrdinu můžete totiž postupně upravovat v několika kategoriích. Kromě klasických položek, jako více zdraví, větší síla nebo silnější útok, tu naleznete i jakýsi modifikátor štěstí. Čím vyšší úroveň štěstí máte, tím by měla být cesta snadnější a kritické zásahy by měli být častější. Říkám měli, protože jsem si nijak výrazné změny nevšimnul. Pokud mě teda hra nenutila střílet z brokovnice, protože jsem nacházel stále více a více munice právě pro brokovnici. Vím, že je hodně účinná, ale celou hru jsem víceméně používal samopal, dokud měl munici.

50 Combo Kill, vyšší nemám bohužel nafocen :(

No a co arzenál zbraní. Jak asi čekáte, různé zbraně potřebují různou munici a mají různé parametry. Dále máte několik možností výběru, co se týká vrhacích zbraní. Jde o různé granáty, Molotovovy koktejly či světlice, které buďto roznesou ostatky nemrtvých do několika metrů, nebo je zapálí a upeče do křupava tak mocně, že nemrtví opět umřou. Dále tu naleznete pomůcky, mezi které patří lékárničky, které budete potřebovat, různé injekce s pomocnými látkami jako třeba adrenalin, nebo překvapivě užitečný ohňostroj. Ten je totiž tak úžasný, že všechny zombies na obrazovce se zastaví a začnou na tu parádu koukat. Hodně efektivní, když jste v úzkých. Poslední, co můžete sbírat, kupovat a prodávat, jsou různé předměty, které po své cestě naleznete. Nedají se použít, ani kombinovat, pouze je lze prodat, nebo vyhodit, pokud toho máte u sebe moc.

Inventorář našeho hrdiny

Hlavní menu hry se možná zdá přeplněné, ale vůbec tomu tak není. Nová hra a pokračovat ve hře, to je duo, které je už klasikou. Dále tu najdete položku Highscores, jejíž funkci asi všichni znáte. Dále je tu nastavení, které toho moc nenabízí, jelikož jde o 2D hru s 8 bitovým kabátem, ale pár voleb tu je. No a kromě Credits je tu ještě položka, která prozrazuje vývoj druhého dílu, který bude nejspíš vypadat lépe a možná v něm bude i možnost hry více hráčů. Alespoň to usuzuji z přiložených screenshotů, které tato položka menu schovává. No a to je vše, co naleznete v hlavním menu.

Pauza na sváču

Co se týče audiovizuálního zpracování, tak grafiku asi nemusím dále zmiňovat. 8 bitů, postava podobná Mega Manovi a spousta roztodivných zombies. Alespoň ten název hry je trefný. Hudba se ke hře hodí a dobře ji podkresluje. Jedná se o generický metal na pozadí, nebo něco podobného. Tím podobného myslím to, že si nejsem přesně jistý, do kterého ze žánrů či sub-žánrů tato hudba patří, ale zároveň nechci vypadat jako úplný pitomec. Pokud někdo ví přesnější zařazení, může nám to sdělit pomocí komentářů. No ale zpátky ke hře. Pár nápadů bylo jistě zajímavých, ale protože jde o drobnosti, které hraní oživují, tak je nebudu prozrazovat. Co ovšem prozradit můžu, je fakt, že dosažení cíle není nijak uspokojující. Čekal bych něco originálnějšího, než strohé “vyhrál jsi, konec hry“ a poté seznam lidí, co na hře dělali. Nějaké vtipné video nebo něco by potěšilo více.

Zombie BBQ :)

Dead Pixels má na svědomí CSR Studios a podle toho, co se mi podařilo na tom širém světě internetu vypátrat, je hra dostupná nejen pro PC, ale nějaký ten pátek už je k mání i pro Xbox 360. A podle všeho je Xboxový originál o něco lepší, než tento PC “port“, protože toho nabízí více. Tedy pokud tak mohu odhadovat z různých screenshotů. Nicméně jsem hrál PC verzi, a pokud o ni máte zájem, na Steamu je k mání za necelých 2,99€, což je asi 77 Kč. To je skutečně férová cena vzhledem k tomu, co za ni dostanete. Kdyby hra stála více, asi bych ji nedoporučoval s tím, že za to nestojí, ale takhle si myslím, že na nějakou dobu vás vyvražďování stovek zombies v této hře zabaví a navíc máte k odemčení 30 achievementů. Brzy se objeví další díl, ale mám tak trochu strach, že půjde o stejnou hru, která bude jen rozšířená o více druhů zbraní a bude v líbivější grafice. No ale prozatím: Lovu ožilých mrtvol zdar!

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama