Menu

Raven´s Cry – pirátem bez příkras

S hrami a filmy z prostředí novověkých pirátů se v posledních letech roztrhl pytel. Začala to filmová série Piráti z Karibiku a tento fenomén se houpavým krokem přesunul také do světa her. Asi nejznámější pirátskou hrou byl poslední díl Assassin´s Creed s podtitulem Black Flag, s prohnanými bukanýry jsme se ale mohli setkat i v dalších titulech, například v Risen 2. Ve většině případů jsou piráti prezentováni jako bodrá cháska hrdinů, kteří mají rádi rum a ženy, sem tam někoho zabijí, a pak si vesele zazpívají. Že to tak úplně neodpovídá historické skutečnosti se už nějaký ten pátek ví, nikdo z herních vývojářů si ale donedávna netroufl se této látky chopit a přinést nám pořádně temné a kruté pirátské dobrodružství, bez jakýchkoliv příkras a zjemnělostí. Polští vývojáři z Reality Pump Studios ale naštěstí tímto ostychem netrpí a proto se vyplatí jejich nový projekt sledovat více než bedlivým okem. Tvůrci strategické série Earth či skvělé RPG ságy Two Worlds  totiž mají v rukávu hned několik krvavých es.

e0c18d3517cb3c936de19a2b2c9d64edde15ca7a

 Pirát stíhá piráta

Hlavní postavou Raven´s Cry je třicátník Christopher Raven. Záměrně jsem nenapsal hrdinou, protože Raven rozhodně žádným šlechetným gerojem není. Jako malý totiž zažil kompletní vyvraždění své rodiny, ze kterého vyvázl pouze s uťatou levou rukou. Namísto ruky si sice narazí hák a stává se pirátem, jinak se ale propadne zcela na dno a svoje démony utápí v lahvích alkoholu. Když se mu ale naskytne šance najít muže, který stál za masakrem jeho příbuzných, neváhá. Začíná tak Ravenova krvavá cesta za pomstou, při které se ohledy na ostatní brát nebudou. Podle tvůrců bude příběh patřičně temný a dospělý, přičemž okolní svět bude reagovat na vaše činy. Zabíjením protivníků vám bude stoupat schopnost vyvolat strach a tím odehnat nepřátele, což se prý bude velmi hodit, protože jinak na vás bude útočit skoro každý. Podobně jako v Assassin´s Creed, i v Raven´s Cry bude na základě vašich činů stoupat vaše známost, což se projeví třeba obligátními plakáty na zdech a dalšími, život znepříjemňujícími okolnostmi.

 Havran k havranovi

Herní svět by měl být relativně otevřený, s množstvím vedlejších úkolů a skrytých lokací. Určitě se ale podíváme do přístavu Port Royal a dalších klasických pirátských doupat, Ravenově návštěvě by ale neměly uniknout ani země Aztéků. Co se gameplaye týče, půjde o brutální hack-and-slash akci, během které se ale najde čas i na RPG prvky jako magické předměty , systém skillů či zmíněné side questy. Během četných bitev bude Christopher moci používat celou řádku historicky věrných zbraní, především při dorážení nepřátel ale dostane prostor i hák. Jak už pirátovo příjmení naznačuje, v jeho doprovodu nebudou chybět havrani. I havraní skilly půjdou vylepšovat a ptáci se tak mohou proměnit z okřídleného doprovodu ve vražednou zbraň.

474f6ad10b79b2feddd410144140e74e3d6ca7d6

 Vzhůru na palubu

Čím by ale byl pirát bez lodi? Námořní bitvy samozřejmě nemůžou chybět. K dispozici by mělo být několik typů historických plavidel, jejichž účinek v boji půjde upravit díky rozličným vylepšením či změně munice. Sympatické je, že tvůrci se podle svých slov snažili vyhnout úplné arkádovosti námořních bitev. Žádné ukazatele vám nebudou signalizovat, kam vystřelená koule letí, na automatické zaměřování tedy zapomeňte. Přesnost zásahů tak opravdu záleží na vašich schopnostech a tréninku.

889f42a72980c9a5b3dca9fc06783e82e23aab11

Raven´s Cry pravděpodobně nebude nejprodávanější hrou podzimu, přesto ale nebude chybným krokem tento titul sledovat. Temný příběh, dynamické bitky, námořní střety i atraktivní prostředí by spolu se zábavnými RPG prvky mohly vytvořit velmi zajímavý mix, který dá zapomenout na klasické, stokrát omleté pirátské tituly. Vlajky na stožár vyvěsíme již čtrnáctého října.

Dlouholetý hráč série Football Manager a fanoušek všeho, co zavání Pánem Prstenů.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama