Menu

Retro: Vampire: The Masquerade – Redemption

První a doposud mnohými nazývána tou nejlepší klasikou upírského RPG. Navíc pro ni nebudeme muset daleko, Vampire tMR se odehrává přímo v naší domovině.

Z křižáka hříšníkem

Hlavním hrdinou a tím, kdo nás příběhem provede, je statný mladík Christof Romuald, který byl poraněn v bitvě a nyní se nechává opečovávat sladkými pražskými jeptiškami. Není náhodou, že jeho láskou, leč zakázanou, se stane spanilá sestra Anežka, která nad ním bděla, dokud se plně nezotavil. Při zamyšlení nad tím, jak propracovaná je archaická angličtina v této hře, mi nejde do hlavy, proč se nemohlo strávit vice než pět minut učením a procvičováním výslovnosti českých jmen. Slova jako Aneska a Petrin hill mi rvaly uši a myslím, že to každého rodáka malinko zamrzí. Nicméně, potom co vyzná Christof Anežce lásku, je vyhnán z kostela arcibiskupem a nezbývá mu nic jiného, než ochraňovat temné ulice města Prahy, aby zahnal hříšné myšlenky na svojí krásnou pečovatelku, které ho spolu s příšerami zlomocného klanu Tzimisce pronásledují nocí.


Vampire-The-Masquerade-Redemption-1
Už není cesty zpět

Obyvatelé Prahy Christofa oslavují za udržování bezpečí v jejich městě a mrtvoly monster z podsvětí jen mizí a mizí tak, jak tomu bylo v tehdější grafice zvykem. Christofova pověst cestuje rychle a neujde pozornosti velitelky klanu Brujah, která má plné ruce práce s verbováním nové krve do upírské války. Takového udatného bojovníka si přece nemůže nechat ujít a převelice ráda ho uvítá ve svých řadách. A tak končí Váš lidský život a začíná ten, kvůli kterému jste vůbec tady. Blonďák jménem Wilhelm, další pěšák z Vaší nové rodiny se Christofa ujme na prvním úkolu a během jeho plnění se seznámíte se všemi novými slastmi a strastmi, které nesmrtelný život přináší. Tady se dostáváme ke stylu hraní za více osob.


Vampire-The-Masquerade-Redemption2
Ve dvou se to lépe táhne

Jako v každém rpgéčku zde budeme moci vylepšovat schopnosti a vlastnosti našeho hlavního hrdiny. Nemine nás zdejší krčma, kde si pokecáme s hospodským a ve Zlaté uličce si na nás už brousí zuby obchodnice s příliš vysokými cenami. Různě po mapách se dají najít lektvary, zbraně, brnění, svazky atd., které Vám budou zachraňovat zadek častěji, než myslíte. Tohle retro není pro každého a pokud budete chtít uspět, připravte se na pořádnou dávku ukládání a opakování. I když máte na pomoc kamaráda, nejste schopni oba hrdiny uhlídat, umělá inteligence si dělá tak nějak co chce. Stane se třeba, že se postava, kterou zrovna nemáte navolenou sama uzdraví disciplínou krvavého léčení, ale nadále se nechá poškozovat zombií bez nejmenší reakce. Po přeměně v upíra se odemknou disciplíny, kterými disponuje klan Brujah. Již zmíněné léčení, krvavá síla, super rychlost nebo třeba částečná přeměna v obludu s proklatě dlouhými drápy. Každé použití disciplíny Vás bude stát trochu Vaší zásoby krve, ale i při boji se snadno můžete natankovat z krků nepřátelských bojovníků, nebo z lahviček či krys.

Vampire-The-Masquerade-Redemption-3

Zajímavou vlastností hry je, že na základě svých činů nacházíte nebo naopak přicházíte o  tzv. lidskost. Čím více špatného provedete nevinným pražákům, tím méně lidští jste a tím více uvolníte své monstrózní já. Občas bestie uvnitř ale stejně ovládne Vaše tělo i přes zvorné chování a skončí to třeba bratrovraždou v tom nejhorším případě. Vaše interakce s prostředím i postavami nakonec rozhodne, k jakému konci směřujete, protože Vampire the Masquerade tak jako spousta dalších skvělých her, konců nabízí víc. Nejenom konec je zajímavý, také naprostá změna prostředí a herního stylu, co se středověku a moderní doby týče, víc už ale neprozradím! Hra také obsahuje multiplayer, kde se ujmete role vypravěče, tento mod ale není už tak promakaný.

Stolní hry už nejsou cool

Vampire the Masquerade začala jako jedna z mála v deskové podobě na stolech ve studiu White Wolf. Příběhy ze série známé jako Svět temnoty vyšly taktéž v knižní podobě. Milovníci klasického pojetí vampirismu a vlkodlaků se mohou vyřádit, pokud jim PC verze už nestačí. Na počítačích jsme se bohužel dočkali jen jednoho pokračování, a tím byl úžasný Bloodlines z roku 2004, o něm si ale povíme jindy. Další díly jsou v nedohlednu, jedinou naději představil MMOPRG titul World of Darkness, jehož vývoj byl zřejmě zastaven, protože očekávaný rok vydání 2013 už je ten tam. Co dodat, klasika z roku 2000 mě dostala hlavně svou úžasně dlouhou herní dobrou a možností volby v příběhu a dialozích. Co už mě tolik netáhlo byly stereotypní souboje a umělá demence, to je ale pro takto starou hru více než pochopitelné. Svoje skóre si zaslouží, stejně jako místo na stránce Good old games za přívětivých za přívětivých 5€.

Jen jedna další z tý spousty holek, co milujou hraní her a pivo!

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama