Menu

theHunter: Primal – Preview

…Kdo přežije?

Kdysi dávno, než jsme si podrobili celou planetu to tu vypadalo jinak. Žádné přelidnění, znečištěné ovzduší, či globální oteplování. Světu vládli dinosauři a nikdo jim do toho nemluvil. Potravní řetězec byl na vrcholu a každý tvor měl svou šanci na přežití. Všechno někdy začne a taky skončí. Ani jim se to nevyhnulo a již delší dobu si hrajeme na pány tvorstva. Myšlenka elitní vlády nad světem nás dohnala k tomu, že i když jsem dinosaury osobně nezažili, tak si je můžeme zotročit do filmů a knih. Jeden příklad za všechny představuje Jurský park. theHunter: Primal se od něj liší především v pojetí celého projektu. Nejde zde o poskytutí informací a seznámení se s dinosauři v zabezpečené zoo. Lidi se nespokojí jen tak s něčím. Ze zajetí se stal lov. Milionář přitom přemýšlí zdali zvolit na zítra dopoledne golf, či si jít ulovit tvora jménem Tyranosaurus Rex.

2014-12-22_00007

…Vzpomínka na předchůdce

Na Steamu nepotřebujete tučné bankovní konto, ale stačí vám 20 euro. Sice si potom nemůžete vystavit do pokojíčku hlavu Raptora, ale můžete se vyfotit s jeho mrtvolou a pak si to uložit na profil. Jako jeden mnoha nadšenců prvotního loveckého simulátoru theHunter se mi po zjištění pokračování takzvaně obarvily trenky do hněda. Já, lov a dinosauři? Kombinace z vlhkého snu. Pro neznalce theHunter nutno podotknout, že se hra rozdělila na dva tábory. Znáte tzv. neopodstatněny „hate“? (To slovo značí nenávist od lidí). Kde to vzniklo? Především v základním pojetí mikrotransakcí. Máme tu F2P model, který značí hru zdarma s omezenými možnostmi. Dejte jim jednu mapu, flintu, dalekohled a povolení lovit jeden druh zvěře. Koho to chytne a bude chtít více map, výzbroje, výstroje a jiných věcí, tak musí za každou jednotlivou věc zaplatit příslušnou částku, ale především také zakoupit alespoň základní licenci. Osobně se mi tento model hnusil a dlouho jsem se mu vyhýbal. Potíž byla v tom, že moje lovecké instinkty překročily práh únosnosti. Rčení za zkoušku nic nedáš tu neplatí dvojnásob, ale rovnou trojnásob. Čím víc jsem si zaplatil za věci mimo licenci a jakmile mě začalo přitahovat to trpělivé stopování a lov zvěře, tím se mi jen násobily krásné pocity, kdy máte chuť narvat jim pak peníze horem spodem. Trochu extrém, že? Jak se to vezme. Když si vlastně spočítáte, že například základní licence trvá tři měsíce a umožní vám lov všeho co se vám podaří nalézt a porovnáte tu cenu jen za licenci s nějakou AAA hrou, za kterou zaplatíte mnohonásobně více a přitom ji máte za pár dní dohranou, tak si možná začnete uvědomovat o čem to je. Koupí vám hra zůstane navždy, ale upřímně se sami sebe zeptejte kolikrát si ji za tři měsíce znova zahrajete?

2014-12-22_00009

…F2P vs klasika

Tím se nabízí srovnání. Zahraju si týden nějakou hru a mám intenzivní zážitek + řekněme, že využijete případně možností multiplayeru vs u theHuner série v podobě stupňovaného herního orgasmu ve formě vlastního plánování.. Co, kdy,kde a jak? Co koupit do výbavy? Co stopovat, sledovat, zastřelit? Volnost a žádné bariéry. Celá mapa vám bude trvat projít, křížem krážem klidně celý den. Jste samotářství lovci a nebo soutěživí lovci v komunitě? Oboje se dá krásně zkombinovat.. Dalo by se pokračovat, ale nejlíp uděláte, když si to zdarma vyzkoušíte a uvidíte zda chcete víc. Pozor na jednu věc. Zkouška je tu něco jako když se dáte do řeči u baru s pěknou slečnou a cítíte mezi sebou to jiskření a když jste uprostřed něčeho slibného tak vám poví, že už musí domů, protože zítra musí do práce. Napíše vám propiskou na ruku svoje číslo a mrkne na vás, než odejde. Vy jste pak celý nesví a láskou pobláznění. Strach zvítězí a druhý den již váháte a neozvete se, protože máte obavu sami ze sebe a že už to nebude ono nebo si myslíte, že jí nemáte co nabídnout. Zavolat ji a dát do toho nějaké úsilí může způsobit, že šance na získaní licence ke vztahu je více, než pravděpodobná a s trochou dalších investic, či snahy si s ní můžete třeba i… To si domyslete :)

2014-12-22_00028

…Tady se kope na jiném písečku

Tvůrci na to šli tentokrát podle celkových proseb hráčů a to opustit mikrotransakcí a nabídnout klasický platební model. Jak se dnes sluší a patří, tak se začalo v předběžném přístupu. Alpha verze je v oběhu velmi krátkou dobu, ale tvůrci usilovně pracují a využívají zkušenosti z předchozího theHuntera. Jedná se o standalone hru ve stylu datadisku, ale nazval bych to spíše plnohodnotný pokračováním v jiném stylu. Systém musel být překopán vzhledem k faktu, že tu není žádný obchod na nakupování věcí. Tentokrát si nemůžete nakoupit hned to co chcete a tím si značně zlepšit podmínky pro lov. Tady nastává situace, kdy veškeré vybavení bývá náhodně rozprostřeno v bednách po celém ostrově. Ten je prozatím pouze jeden, ale jistě jich bude víc. Základní výbava není tak úplně stavěná na okamžité lovy těch největších predátorů. Spokojit se musíte jen s lukem a šípy. Koluje tu tu legenda, že se dá zneškodnit T-rexe jedním šípem. Neuvěřím dokud to neuvidím! Proč? K tomu se ještě dostanu.

2014-12-22_00003

… Dinosauři vám ruku nepodají

Jestli tu něco nesedí už v prvním srovnání s předchůdcem, kromě již zmíněného předchozího F2P modelu s mikrotransakcemi, tak je to vlastní lov sám o sobě. V dnešním světě si můžeme právem připadat jako lovci a pokud zrovna nelovíte medvěda v rákosí, tak nebudete mít moc strach. U dinosaurů se role částečně obrací a i když vám doma vaše drahá polovička přikáže, že chce na večer maso na řízky ze triceratopse, tak jí zato zrovna dvakrát nepoděkujete. Pokud se stanete potravou některého z dinosaurů, kterých je mimochodem zatím pět, tak se objevíte někdo náhodně opodál a někdy je to celkem dálka, než se dostanete na to místo. Jde o to, že to co se vám horko těžko podařilo sehnat do inventáře zůstává s vaší mrtvolou. Setkání se skupinkou raptorů a pohled na vlastní následnou eliminaci vám pěkně zamotá nervy. Stala se mi kuriózní situace, kdy se za nedlouho po objevení .308 pušky a třech nábojů naskytla první větší šance na úlovek. Zdálky se ke mě blížila samice raptora a tak sem jí pozdravil třemi náboji po sobě. Nevím zdali jsem se pokaždé trefil na nejlepší místo, ale minimálně jeden pěkný zásah schytala. Těšilo mě zjištění, že se na mě nerozběhla v plné rychlosti, ale spíš mi to připadalo jako uvítání nejstaršího člena domova důchodců. Napadlo mě, že se jedná o sebevražednou raptorku s rodinnými problémy. Střelil sem jí postupně různě do těla pět šípu a teprve po té se mi podívala do tváře a začala se stravovat mou skromnou tělesnou schránkou. Na fóru hry mi pak jako vysvětlení psali, že se opravdu vyplatí střílet na smrtící zóny srdce a plic a pokud se trefíte jinam, tak to nemusí mít moc velký efekt. Holt nelovíme zvěř dnešní doby a přece jenom raptor má větší výdrž něž srnka. I tak se zatím může jednat třeba i o bug.

2014-12-22_00025

… Drobné úpravy

Novinek je překvapivě vícero. Většina jde správných směrem k realističnosti. Přibylo omezení výdrže, které vám zarazí běh na delší vzdálenost. Paradoxně, zde je potřeba běh mnohem více díky dinosaurům a tak se vyplatí běhat spíš jen v nutném případě. Ukazatel zdraví vám například dá najevo, když se zraníte pádem z výšky, či vás poraní jedovaté keře. Líbí se mi možnost brát menší kameny ze země a házet je k přilákání pozornosti.  Ty poznáte díky růžovým květům a nejspíš přibude i více druhů. Rozhodně dávám palec nahoru i za nový noční režim, kdy získává lov více survial atmosféru. Střídání dne a noci je tak příjemným zpestřením. Multiplayer je nyní pro 16 hráčů a veškeré nalezené věci se přenáší mezi servery, čili o nic nepříjdete. Problémem je pouze pokud vás něco usmrtí, tak vaše výbava zůstane ležet ladem přesně na to míste. Otázkou je jak dlouho tam vydrží a zdali jí mohou ukořistit ostatní hráči, či ne.

2014-12-22_00029

… Suma sumárum
Originalita se cení a zde se na ní nešetří. Pokud máte rádi lov a občas by zajímalo jak to vypadá z druhé strany barikády, tak máte ideální možnosti právě zde. Za mě nezbývá, než doporučit a přes pár drobných vad na kráse budu tento projekt pozorně sledovat a třeba se i s někým z vás potkám v multiplayeru.

 

 

Ve hře mám svobodu a spoustu zážitků, které si můžu kdykoliv zopakovat. Mission Accomplished.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama