Menu

Killing Floor 2 – Preview

..Jak to tenkrát bylo?

Hodně vody uteklo od dob kdy se Killing Floor jakožto původní modifikace Unreal Tournamentu 2004 objevila. Po pěti letech se pak díky velkému úspěchu přehoupla do samostatné retail a nakonec i Steam verze. Hra našla svou základnu fanoušků, co by pro ní jak se říká strčili i ruku do ohně, ale i těch kterým se to zdálo již technicky zastaralé. Ty roky na té hře prostě uvidíte, ale záleží jak se k tomu postavíte. Časem se přidaly první drby o možném pokračování. V té době se již řádilo i v konkurenčním Left 4 Dead a tak to chtělo přijít s něčím dalším.

KFGame 2015-04-09 14-03-17-27

..Nástupce, či vylepšená verze?

Killing Floor 2 těží především opět z hutné akce ve které se příběh bere spíš jako nutná zástěrka. Možnost hrát předčasně mi napověděla co se na nás chystá. Můžu vám s předstihem oznámit, že jak mi první díl zabíral na disku pěkných 6 GB, tak jeho následovník se ještě v nedokončené fázi dostává na něco málo přes 9 GB i s posledním pátečním updatem z 10.4. Nová verze Unreal Enginu, která se z čísla 2 posouvá na číslo 3 zkrátka vyžaduje více místa na disku a věřte, že oprávněně a stále se jedná o slušný kompromis i na dnešní dobu. Autoři s blížícím se datem vydání, jenž se kvapem blíží tak vzorně pilují hru a poslední changelog byl úctyhodný. Spousta bugů byla eliminována. Hratelnost opět o něco vyvážena. Z hlediska optimalizace se plně ukazuje síla a povaha enginu, jenž běží jako po másle a pokud vám budou padat snímky za sekundu, tak doporučuji snížit nebo úplně vypnout některé ze speciálních efektů. Pojďme se teď blíže podívat na zoubek hře jako takové, kterou beru jako právoplatného nástupce.

KFGame 2015-04-09 14-07-11-42

..Kým se stát?

Volba za koho hrát má svoje úskalí a máme tu celkem na výběr celkem čtyři typy. Každý má svoje výsady a zaměření. K dispozici máte i stručnou a často peprnou historii postav a na výběr jich máte celkem sedm. Každý tak má možnost si vybrat podle vlastních preferencí. Pro získání většího množství XP zkušeností se specializujete na určitý druh akce. Podstatou má být teamová hra založená na chytré spolupráci. Berserker se zlepšuje zabíjením zeda poblíž ostatních členů, jenž mu dává nádech jistého zachránce. Commando si zase zabíjením stalkera svým speciálním arzenálem dostává zkušenostmi nahoru. Support tím že zapečeťuje dveře ruční svářečkou pak nejen, že zdrží neústupnou hordu, ale navrch k tomu získává zkušenosti. No a nakonec tu máme Field Medica pro kterého zůstává nevděčná práce s léčením poraněných a často neustále se pohybujících kolegů, aby si vylepšil rychleji svoje zkušenostní body. Když už si vyberete zaměření, tak se vám u něj postupně střádají zkušenosti a můžete si libovolně přepínat mezi typem postav. Doporučuji však učit se s jedním typem, který vás nejvíc zaujme a toho se držet. Díky tomu zvyšujete šanci, že se naučíte postavu efektivně využívat nejen pro sebe, ale i pro svoje parťáky v teamu. Možnosti vzhledu máte přednastavené, ale jedná se o slušný výběr skinů.

KFGame 2015-04-09 14-23-38-53

..Peklo na zemi

Odpudivá monstra z horoucích pekel se vracejí. Děj navazuje pouhý měsíc po událostech prvního dílu umístěno do Evropy kde se odehrála katastrofa biotechnického experimentu. Vláda i politický systém je v koncích. Absence komunikace prohlubuje problém a armáda jako by se vypařila ze světa. Skupinka odvážlivců za podpory žoldáků se tak vydává na nejistou cestu likvidace do nejvíce zamořených oblastí. Zabíjení monster mi zabralo více času a nevím zda-li to má nějakou souvislost, ale poslední noci mě nečekaně provází noční můry. Že by to způsoboval KF 2? Nedokážu vám na to přesně odpovědět, jen mi to příjde zajímavé. Potkáte zde čiré zlo transformované do zmutovaných kreatur, jenž vám vždy budou chtít rozcupovat postavu od hlavy až k patě. Jejich výhoda spočívá v množství, které vás dokáže obestoupit a zanechat drastické zdravotní následky. Typů kreatur je vícero a jejich popis by zabral snad i samostatný článek. Nechte se tedy překvapit. Před startem každé vlny máte zhruba minutu na to aby jste se dostali k nakupnímu bodu, který vám poskytne výbavu za utržené body. Různé typy zbraní se dělí do skupin podle použitelnosti a každá má svoje plusy a mínusy. Na výběr máte až nadstandartních 27 kousků. Co například dává větší zranění zase nemá příliš velký zásobník a tak se vyplatí mířit na nejúčinnější zásahové zóny jednotlivých monster. Po mapě bývají různě položeny bedny s municí, jenž vám přijdou často vhod a někdy najdete i celé zbraně, či brnění a tak se vyplatí sbírat je už cestou zpět za novým nákupem.

KFGame 2015-04-09 14-08-49-10

..Bez pomoci v cizí moci

Jak je na tom hra přes internet? Serverů máte k dispozici dostatek a často se hraje rovnou na hard obtížnost, aby to byla pro team adekvátní výzva. Často se mi stalo, že se společnými silami podařilo porazit třeba 6-7 vln a pak přišla jedna z těch masivnějších a postupně nám tak vyplenili všechny členy. Díky sledování spoluhráčů mi přišlo, že chytrý styl boje představuje kombinaci zbraní na blízko typu katana na méně pohyblivé a blízko útočící mutanty a na ty větší a objemnější monstra se již vyplatí palné zbraně na dálku. Tím eliminujete v možnou kompletní absenci munice, která vám hodně zkomplikuje postup a často končí vaší potupnou smrtí. Co se týká plynulosti serverů, pádů a podobných nepříjemností, tak musím zaklepat protože u mě tedy žádný problém. Tvůrci by měli však radikálně navýšit množství map. Ty jsou prozatím pouze tři, což je málo i na betaverzi.

KFGame 2015-04-09 14-22-54-11

..Tady poteče krev!

Biotic Labs představuje komplex výzkumného centra a boje zde bývají velmi intenzivní a taky náročné. Stísněné prostory nedávají příliš taktických možností a heslem mapy se stává spíš hrubá síla. Burning Paris je zdaleka mou nejoblíbenější variantou a jak už název napovídá, tak tu máme zdevastovanou Paříš. V dálce lze zahlédnout i hořící poničenou Eifelovu věž, která lze nejlépe pozorovat ve spectator módu, jenž se zpřístupní po vaší smrti, či eventuelně lze přímo vybrat jako možnost pro připojení do hry, která může být i plně obsazena. Mapa byla tvořena s láskou a hraje se velmi dobře díky větší rozloze. Poslední mapou je mi prozatím neznámý Outpost, který z toho co vím je v zimní variantě, ale neměl jsem prozatím šanci ho zahrát. Co příjemně zkrášlí každou mapu? No přece krev a mrtvá těla padlých monster. Někdy to vypadá až mrazivě a přímo to vyzařuje jakousi magickou zvrácenost díky tomu, že mrtvoly prostě nezmizí dokud se nedokončí kolo.

KFGame 2015-04-09 14-22-59-02

..Stojí to za to?

Rozhodně. A pokud máte ambice k tomu hrát v klanu, či si nějaký založit, tak budete mít již brzy šanci. Hra k tomu přímo vybízí. Možnost hrát sólo je prozatím nepřístupná. To vás nemusí příliš mrzet, jelikož se budete královsky bavit v teamu. Občas to bude záležet jen na vás, když budete trnout zuby nad příchozím davem vraždících bestiích u kterého budete občas předem tušit, že si vás podá k snídani. Vyplatí se bojovat do posledních sil a pak se může stát, že zůstanete jako poslední veterán sám a všichni ostatní pozorovatelé vám nejspíš projeví respekt přes herní chat. Srovnání s prvním dílem se přímo nabízí, ale asi vás zklamu, jelikož v době kdy byl tento žánr na pomyslném vrcholu jsem se upnul ke konkurenčnímu Left 4 Dead. Koncept zůstal zachován a nejspíš se pouze piluje k pomyslné dokonalosti. Mějte se pěkně a snad vám to čekání na 21.duben rychle uteče.

Ve hře mám svobodu a spoustu zážitků, které si můžu kdykoliv zopakovat. Mission Accomplished.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama