Menu

Proteus – Aneb tajuplný ostrov

..Že by změna?

Mise kompletní, načítání, ukládání, briefing, mapa, rozkazy, úkoly. Nešlo by to i jinak? Proteus ukazuje že to lze. Umíte se smířit s tím, že nemáte stanovený cíl? Pokud ne, tak tu strávíte pěkně perné chvilky s tím naučit se vysadit na herní koncepty a naladit se na vlnu bezstarostnosti. Tato indie hra, která zabírá kolem 90 mega na disku vás vrhne na neznámý ostrov který je někde mimo realitu a žije si svým vlastním životem. Nepřipomíná vám to Kairo? Svým způsobem to může být jeden z dalších neznámých světů do kterých se dostanou jen ti kteří ví jak na to.

proteus 2015-07-18 07-44-12-25

 ..Neřeš to

Jste v moři a před sebou pobřeží ostrova. Vše je pěkně ve 3D a jediné možnosti které máte je chodit s klávesami WASD a nebo zpomalit klávesou shift. To aby vám nic neuniklo. Je toho dost co se dá zkoumat. Na první pohled zaujme stylizovaná grafická stránka do stylu 8bitu. Vše tvoří hezky hranaté pixely ve tvaru čtverce a to v mnoha barevných provedení. Prostředí nabízí skutečné pojetí ostrova který žije svým životem a o vás se vůbec nezajímá a jste mu ukradení. Překvapilo mě jak moc mě tvůrci odstřihli od nějakého smyslu hratelnosti a nikdo a nic vám nepoví co je tu vlastně smyslem. Musíte si ho najít sami.

proteus 2015-07-18 07-37-02-22

..Seznamte se

T nadpisem nenabádám abyste si ve hře hledali svou drahou polovičku, ale to že prozkoumáte a pochopíte některé souvislosti, jenž nelze nalézt dříve něž po nějakém čase díky seznámení se s herním světem. Co zde funguje spolehlivě jako na našem světě je střídání dne a noci i ročních období, jenž změní celou barevnou paletu. Objekty bývají složené jednolitě většinou s minimem použitých barev a tím je dodán jednoduchý vzhled a zároveň to má svoje kouzlo. Může se zatáhnout obloha na určitém místě a přijít déšť a nebo se dostaví vítr který začne pohybovat korunami stromů. Během putování můžete nalézt i pár místních tvorů. Podivné slepice se vás bojí na menší vzdálenost a utíkají. Podobný případ nastane u jakéhosi králíka, který skáče vysoko do vzduchu až to působí komicky. Zkoušel jsem ho sledovat a říkal jsem si, že mě třeba někam zavede. Vzpomněl jsem si na Matrix kde Neo dostal nápovědu ho sledovat. Mě to zavedlo vždy až k moři kde se králík buď utopil a nebo je to nějaký jiný živočich který se umí potápět a žít i pod vodou. V noci se mi podařilo zahlédnout sovu na stromě která se tu a tam přesunuje a působí dost tajemně. Hru hodně dokreslují různé zvuky, jenž přidávají na atmosféře.

proteus 2015-07-18 07-35-38-43

..Suma sumárum

Pokud chcete vysadit a za něčím se pořád nehonit, tak tu máte ideální volbu jak to uplatnit. Stačí vylézt někam na kopec a pozorovat zapadající slunce, padající listí stromů a nebo opodál přešlapující hejno slepiček, tak můžete cítit odpočatě od denních rutin běžného života. Možnost procházet se svobodně bez cíle tu již dlouho nebylo až tak božsky provedeno. I v Dear Esther jste byly obětí situace a příběhu a v Kairo jste zase v často velmi chladném až mrazícím světě, kde si příliš neodpočinete. Zpětně přemýšlím co mělo za význam místo napravděpodobně nejvyšší hoře ostrova pokryté sněhem kde se nachází několik soch ve tvarech zvířat? Interpretací může být hodně, ale na tu svou si jistě přijdete sami. Stačí si hru pořídit na Steamu za 6,99€ a nebo si počkat na slevy. Co bych mohl vytknout? Absence nastavení ovládání a relativně krátká herní doba která se může pohybovat pod necelou hodinu. O co ve hře jde? Na to si musíte přijít sami. Přeji příjemný zážitky z návštěvy ostrova, který se mimochodem vždy vygeneruje jinak a to je rozhodně dobrý tah. Střelím tomu pěkných 85% a moc rád uvidím více podobných kousků.

..Že by změna? Mise kompletní, načítání, ukládání, briefing, mapa, rozkazy, úkoly. Nešlo by to i jinak? Proteus ukazuje že to lze. Umíte se smířit s tím, že nemáte stanovený cíl? Pokud ne, tak tu strávíte pěkně perné chvilky s tím naučit se vysadit na herní koncepty a naladit se na…

Playhit recenze

Proteus - 85%

85%

Hodnocení redakce

Pokud chcete vysadit a za něčím se pořád nehonit, tak tu máte ideální volbu jak to uplatnit.

Hodnocení čtenářů: Buďte první !
85

Ve hře mám svobodu a spoustu zážitků, které si můžu kdykoliv zopakovat. Mission Accomplished.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama