Menu

Retro: Resident Evil 2 + Bonus na závěr

Mnoho fanoušků her japonského Capcom – Resident Evil (v JP známé jako Biohazard) považuje druhý díl jako nejlepší díl série. A praví fanouškové si ji i přes starší grafické zpracování (viz rok 1998) s radostí zahrají. Jiní se však už přes starší grafiku nemůžou přenést a očekávají její remake. Tvůrci tuto možnost nezavrhují a chtějí fanouškům vyjít vstříc. Jejich vstřícnost už trvá pěknou dobu a prozatím se rozhodli remasterovat první díl.

Peklo v Raccoon City

Příběh začíná 29. září 1998 v americkém městě Raccoon City. Policejní nováček Leon S. Kennedy, který ve večerních hodinách dorazil do města jako na normální pochůzku tady zažije hotové peklo. Druhou postavou, která přijíždí do Raccoon City je žena jménem Claire Redfield. Do RC se vydala najít svého bratra Chrise Redfielda. Nebezpečný T-Virus, který mění lidi v krvelačné zombie unikl do celého města. Události způsobí časté stmelení obou postav do týmu pro boj o přežití a že to budou mít pořádně složité! Ale zombie nebudou jedinou hrozbou, které budou čelit.

1

Prvky, ovládání, stylizace a slavná jména

Resident Evil 2 má od prvního dílu zachovaný žánr, kterým je Survival horor. Hráč je při průzkumu města Raccoon City konfrontován jak klasickými zombie tak i jiným druhem monster. Pravým prvkem Survivalu je však problém s nedostatkem munice což způsobuje zvyšující se napětí a atmosféru k přežití. Nutnost šetřit náboji je zde na místě a v dosti případech je potřeba se některým nepřátelům vyhýbat velikým obloukem. Dalším prvkem v RE2 jsou lekací momenty na hráče kdy z nenadání něco vyskočí/zaútočí.

2

Ovládání hry je dosti nemotorné a pomalé. Těžko se dá uhýbat před nepřátelskými útoky v případech kdy je nutné rychle reagovat například úskokem. To však podtrhuje tu pravou atmosféru Survival prvků hry. Kamera nebyla taková jak jí známe z dnešních her a byla spíše filmová kdy vás sledovala z různých úhlů (před i za postavou). To může způsobit problémy v orientaci i v míření. Hra je postavena na prvcích adventur, které jsou pro žánr Survival hororu pravidelné. Zkoumání prostředí při hledání zbraní, munice, léků nebo hledání klíčů. Specifické pro hru je též řešení nepříliš složitých a logických hádanek.

4

Hra má dvě hratelné postavy a to jak za Leona tak za Claire. Nevím jak to bylo u jiných verzí, ale každá Psone verze obsahovala dva disky kdy na každém byla hratelná jedna z těchto postav. Oba postupy jsou odlišné a ukazují průběh co každá postava prožívala když se dvojice rozdělila. A jak je to u her série Resident Evil běžné tak se po dokončení hry zpřístupnili určité bonusy.

Resident Evil 2 režíroval japonský herní designér Hideki Kamiya stojící za prvním Devil May Cry nebo Resident Evil Zero. Producentem není však nikdo jiný než Shinji Mikami známého díky režii prvního RE i Dino Crisis, Vanquish nebo letošního The Evil Within (Recenzi si můžete přečíst na tomto odkazu).

Resident Evil 2 vyšlo 21. ledna 1998 na platformy PC, Psone, Nintendo 64, GameCube a DreamCast.

Prozatímní remaky

Resident Evil 2 se dočkal už dvou remaků. Jedna verze pro Nintendo Wii a PS3 a to Resident Evil: The Darkside Chronicles, který zahrnuje módy jako Memories of a Lost City (Díl druhý), Game of Oblivion (Code Veronica) a nové jako Operation Javier a Darkness Falls. Hra je upravená na ovládání Wii kdy postava chodí za vás vy už obstaráváte střílení. Za tvorbou hry stojí japonské vývojářské studio Cavia a samozřejmě Capcom.

5

Druhým Remakem je Resident Evil Operation Raccoon City, který spojuje RE 2 a RE 3: Nemesis. Hraje se z pohledu jednoho z šesti členů elitní „úklidové“ jednotky společnosti Umbrella, která má odstranit veškeré důkazy o tom co se v Raccoon City odehrává stejně tak eliminovat všechny přeživší. Tato hra nám dovolí nabourat celou historii eliminací známých postav. Příběhová část hry se dá hrát kooperativně až se čtyřmi hráči. Kromě toho hra obsahuje i Multiplayer až pro 8 hráčů kdy se chopíme jedné z kladné či záporné postavy známé z příběhu. Za hrou tentokrát stojí nezávislé Kanadské studio Slant Six Games a Capcom. Hra vyšla na PC, PS3 a X-Box 360.

6

Bonus na závěr

Fanouškům nejspíš došla trpělivost a tak začali pracovat na vlastním Remaku jehož Demo vypustili na letošní Halloween. Stažení je možné provést na této stránce. Od této Demoverze tolik neočekávejte neboť je silně ve verzi Alpha avšak má potenciál. Přes níže uvedený trailer se můžete dostat na kanál autorů kde se můžete podívat na testování různých verzí. Hra samotná vzniká na enginu Unity 3D. Reborn staví na dvou typech kamery a to klasickým pohledem třetí osoby pohledem přes rameno hrdiny. Druhý ty je tím originálním jak ho můžeme znát z originální verze a to kdy kamera sleduje hrdinu z různých úhlů před i za ním.

Žádné komentáře

Playhit TV

Česká databáze her

Reklama